Πνευματική Ζωή

Παρά τα τεχνολογικά επιτεύγματα και την αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ο σύγχρονος άνθρωπος συνεχίζει να αναζητεί διακαώς την ευτυχία. Είναι εμφανές ότι οι ανέσεις της σύγχρονης ζωής και η συνεχής προσπάθεια απόκτησης υλικών αγαθών δεν ικανοποιούν το είναι του και δεν του προσφέρουν μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Και αυτό διότι, ενώ ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα, ο σύγχρονος άνθρωπος αγαπά, φροντίζει και κάνει τα πάντα για το σώμα του, παραμελεί όμως τη ψυχή του. Ξεχνά ότι, όπως το σώμα, έτσι και η ψυχή χρειάζεται τροφή για να συντηρηθεί. Ο άνθρωπος, λοιπόν, οφείλει να μεριμνά για τη ψυχή του και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον πνευματικό αγώνα, την πνευματική ζωή.

Η πνευματική ζωή προϋποθέτει συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας, άσκηση, διαρκή προσπάθεια για απαλλαγή από τα πάθη μας. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί ανδρεία, τόλμη και επιμονή, καθώς πρέπει να παλέψουμε με 3 εχθρούς: τον κόσμο, τον διάβολο και τον κακό μας εαυτό. Και αν ο κόσμος έχει μια λανθασμένη αντίληψη για το τι είναι πνευματική ζωή, εσύ να είσαι σίγουρος ότι αυτή είναι η κατεξοχήν ζωή ελευθέριας και πραγματικής ευτυχίας. Γιατί ο πνευματικά αγωνιζόμενος μπορεί να ζει στη γη, αλλά προγεύεται ήδη τον Παράδεισο, επενδύοντας στον Ουρανό.

Σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε βοηθούς και προστάτες τους Αγίους μας, που πολλοί από αυτούς ήταν νέοι σαν κι εμάς, όπως ο Άγιος Δημήτριος. Έχουμε συμπαραστάτες τόσα παλληκάρια που κατάφεραν να τα βάλουν με Λυαίους, που έγιναν ο Δαυίδ και τα έβαλαν με τον Γολιάθ της εποχής τους και έκαναν τη διαφορά. Αυτός ο αγώνας όμως έχει και κάτι άλλο μοναδικό: όλοι οι αγωνιστές είναι νικητές, αφού «ἀγωνίζεσθε εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ». Το προτέρημα των Ορθοδόξων είναι ότι ξέρουμε εκ προτέρων τον Νικητή, γι’ αυτό επιλέγουμε να συμπορευθούμε μαζί Του. Έτσι κατανοούμε γιατί οι Άγιοι θυσίασαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για τον Χριστό.

Αγαπητοί νέοι, αγαπητές νέες,

Πατούμε στα χώματα Αγίων, Ηρώων και Μαρτύρων. Τα θαύματα του ΄21 και του ΄40 δε θα είχαν πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε μια πίστη που να σε ανεβάζει ψηλότερα. Η Ορθοδοξία, η ύπαρξή μας μέσα στην Εκκλησία ήταν, είναι, θα είναι και πρέπει να είναι μια επικίνδυνη στάση ζωής. Δεν είναι κάτι απλό και ήσυχο. Ο Χριστός θέλει από μας, τη φυγή από τις ψεύτικες «ασφάλειες» που μας υπόσχεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, για να μας ελευθερώσει ολοκληρωτικά.

Πρέπει να αντισταθούμε, να μείνουμε ζωντανοί ψυχικά και πνευματικά έχοντας ως πρότυπα τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Οι Άγιοι μέσα από τη δική τους παλληκαριά χρωματίζουν τη ζωή μας, την προσωπική και την κοινωνική. Αυτοί είναι που μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη να σταθούμε ως πρόσωπα, ως Έθνος και ως ανθρωπότητα σε αυτή τη απάνθρωπη «κανονικότητα» που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτός ο αγώνας ο πνευματικός είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ σήμερα, για να μείνουμε άτρωτοι, για να μείνουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, για να μείνουμε Έλληνες και για να είμαστε οικουμενικοί άνθρωποι, ώστε να μπορέσουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της Ορθοδοξίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Νεολαία ΝΙΚΗΣ

Image

Θεσσαλονίκη

Μακένζι Κίνγκ 12,
Θεσσαλονίκη 546 22

Αθήνα

Σταδίου 10,
Αθήνα 105 64

Image